keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

Oon torella hammaslääkärikauhuuneen yhä erelleenkin.....mutta älkää tätä ny jokaaselle kertoko.

 30/6-2021.

Ekku Mattila.

Aikamatkaaja.

Clairvoyant.

Ääääh.....mulla on pari päivä ns  särkeny  hammasta ja  siitä  saan oivan kirjootusaiheen tässä  ja  ny. Ekakerran  sain hmmaslääkärikammon kun olin Alahärmän  kansalaaskoulun  ekaluakalla, joskus  vuanna   1952, taikka  3  kun  olin pakoitettu menemään  kirkolla  olevalle hammslääkäriakalle. Ensinnä  soli  ainakin, taikka  tuntui sille,  melekeen kaks  meeterinen   romuluinen  hirviö , jolla  oli kärekkin  kun sillä piirretyllä kipparikallella  aikoinaan. Ja  siis  kirutustualiin vaan Emppu, siksi mua sanottiin silloin ennenvanahaan ja  yhä erelleenkin  moni Alahärmälääneen kun mut  hokaa,  sanovat  nomitäs Emppu..

siis ...hampilääkäritualiin istuin mä.  Mulloli  kun oli  varhaaneen kevät  ja  resuuneen  keli  , Isäni suuret  kummisaappaat  jalassa. Noli ainakin   45  numerooseet   ja mun jalakani  oli  palio  piänee. Kun se  kiruttaja-akka  mun suuni repi  auki ja näki että siellä  on yksi mätä  hammas,  tökkäsi/ruiskutti   sen  viäreen  puurutuusainetta sellaasella  polokupyärän  pumpun kokoosella  ruiskulla..aiaiaiaiaiai....kun teki kuulkaas kipiää...ja  melekeen  heti se  akka  kiskomaan  sepänpajassa  yleensä käytetyllä pihreillä  sitä hammasta pois......aiaiaiaiaiaiaiaaaaaaa......voivoi....no  tottajumalauta kun se  homma teki  kipiää niin  aivan tahattomasti mä  rupesin  kinttujani  hinkkaamaan  lattiaa vasten, niin se  kiruttaja-akka  huitaasi mua  toiseen olokapäähän  kärellään ja  tiuskaasi....."älä  pyäri siinä".

Yhä muistan sen hetken , joka oli  kauhia  paikka ja  sen jälkeen  oon hammasläkäreitä  peliänny..vaikkoon aito Alahärmälääneen, kova ja  häjy. Moon kolome kerta  muutaman vuoren  välein  joutunut  käymään  hammaslääkärillä, mutta  joka kerta  olen valinnut/määrännyt  että mut  nukutetaan ja hyvin oon mennyt.Yhtään kipua ennoo  tuntenu  kun oon  ollu taju  ns kankaalla.. Non  tästä  tulee mieleeni  yksi  hammaslääkärijuttu joka tapahtui  Helsingin Malmilla  1968. Kovan. torella kovan, monta kuukautta  kestäneen  hampikivun takia  olin pakoitettu  menemään sinne  hampitohtorille, joka oli nainen, sellaaneen  pikkukokooneen  plikka, siellä Malmilla  ja eikun  tualiin  istumaan.   Se laittooi  mun  leuan  alle sellaaseen  patalapun, jollaasia  käytetään  kun pikkukersoja  ruakitaan ettei  ruaka  tipu  pitkin ja poikin  ja sitten  kurkkasi  mun suuhuni  taskulampulla valaisten....tökki hetken aikaa  ja  sanoi   ....

"  Aiaiai....tuollahan on ainakin  kaksi  aivan läpimätää hammasta ja sellaisiin  ei  mikään puudutusaine tepsi...pitää siis ottaa  ne  pois  puuduttamatta".....ja  meni  sivuhuaneeseen  jossa  alkoi valita niitä  rautatonkia ym ja  ne minä näjin ja kauhistuin.  Ihan hipisalaa mä  nostin sen leukani   alla  olevan patalapun pois, jätin sen  tualin   käsinojan  reunalle  ja  jumalattom  hiljaa  , matalana  kyyryssä, kun  intiaani  poistuin  ovesta pihalle ja kotio   syrän  pamppaillen. Huh......muttaaaaaa.....kun sitä  hammassärkyä oli jatkunut  vuoteen  1973  saakka, niin  jouduinkin  kuitenkin  istumaan  hampitualiin ja  kerroin  sille  lääkärille  jo puhelimessa  ettoon  todella  hammaslääkäripelekooneen, niin kun menin  sinne  määräpäivänä hän  antoi mun  niällä kaksi  isoa  pilleria ja sanoi ettet varmasti tunne  mitään.

ja  tehosiha  se, meinaan ne pillerit.  Noli  takuulla  jotakin  rauhootuuslääkettä/pilleriä  jolla  norsuja  rauhootetaan. sillä  kun seuraavana  aamuna  lähärin kiertämään maatamme  moottoripyörälläni, niin en  ensin meinannu  millään osata  Helesingistä pois.  Olin ainakin  tunnin/kaksi  toppaauksis  yhyren liikennekiemurajutun  keskellä.Soli  Laharen tien alakupäässä ja  just ja just  osasin siitä  liikennekiemurasta ulos . Kiersin sitä vissiin  kymemmeniä kertoja ja hymyyliin  ilooseen tuntuusena. Sitä se  noorsuun  raahootuuspillerit  teköö.

Hyvä jossoon  selevinny   vieläkään.

Ekku Mattila.