perjantai 11. kesäkuuta 2021

Tämän päiväisiä Alahärmän muistoja.....

 11/6-2021.

Ekku  Mattila.

Aikamatkaaja.

Clairvoyant.


Tänään aamulla varhain (kuinkas ollakaan...varhain..??)   otin suunnan Alahärmää  kohti, mun syntymäpitäjääni,  Knuuttilanraittia ja  suoraan meirän  talon  kohdalla  Lapuan jokirantaa kohti ja ottaa  näpsäytin  muutamia  kuvia    rannasta , joista  osan laitan  tänne  blokiinikin. Se paikka, varsinkin kesäisin on todella hieno. Kuin pikkuparatiisista  konsanaan ja pankaas arvaan kuinka usein me  kollina siellä temmeltiin/uitiin/kalastettiin.  Meirän  tuvan  vieressä, ns toiskassa, on  alue, joka  siihenkin aikaan kuului meirän  huusholliin, oli ja on yhä paikka  jossa  opettelin  heittämään keihästä.  Olin  noin   11  ikääneen kun lepppäpuusta vualin  puisen  keihään ja sitä nakkelin  juuri tuonne kuvan osoittamaan  suuntaan.....Siihen aikaan siellä oli vain sellaasia parimeeterisiä  puskapensaita  sekä  muutama  viiden/kuuden meeterinen  puu ja  vaikka kuinka  yritin, niin niiden ylitte ei keihääni lentänyt.  Ei ja ei.........Muttaa,,:

Kun Syriäsen Matti kerran näki  kun hän  asui  siinä keihäsheittopaikkani  lähellä, tuli mua  neuvvomaan ja sanoi  että  ::: "Emppu....mua kutsuttiin  siihen aikaan empuksi,  ota  ristiaskeleita    ja kun sen  opit saat   keihääsi  lentämään  palio  kauemmaksi.."....ja niinhän siinä sitten kävikin...Kerran, muutaman   viikon   päästä   opin  ne "ristiaskeleet"  sekä   koko  ruppini  veron taakse ja se keihäs  lentää viuhotti  niiden  puskien ylitte ja  voi että  molin sitten tyytyvääneen. En nukuttua  meinnu saara  monhen yähön , niin innoissani olin.

ainiin...sitten kun täytin  14 : toista  ostaa prätkäytin puhtaalla rahalla puisen ihan airon  miästen 800 rammaaseen  keihään jolla sitten jatkoin nakkelemista ja  kun olin  14 vanhana , loppukesällä   niin pisin  keihään kaareni  oli  59 meeteriä. Jäliestä päin on moni, mm  Ranta, H.  sanonu että se olisi ollu  sen ikääselle kova  tulos. Nooh kun armejaja  menin  1964 ja  mut valittiin  nakkelemaan  Oulun  Hiukkavaaran  ököistä, niin sain saman tuloksen  59 meeteriä mutten sillä tuloksella mihinkään päriänny.  Vieläkin  harmittaa.....juu.

Noniih.....ny  meen  viruttamhan  pläsinini  kylymällä  verellä.....jos se  konsti auttaa  tähän  kuumuuteen.....heippa taas....vissiin illemmalla  taas  nähärään.

Ekku Mattila.