sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Olin mukana murhaamassa sian , Alahärmässä, vuanna 1956..On se jo tekona vanahentunut....vissiin.

 17/12-2023.

EKKU.

alias: Jukka Pekka Mattila.

puh: 0466840923.

Nasiiri.

Meedio.

Clairvoyant.

¤¤¤¤

Sunnuntai-iltaa kansalaaseet:  Taas, jälleen  kerran, kuten  melkein tähän  samaan aikaan, kirjoitan  Alahärmän lapsuukotini muistoja,  Joulua  odotellessa....siis   oli  vuosi  1956 ja mä olin  10 vee...

Kun: aamulla  varhain, pari viikkoa  ennen  Joulua, pihaamme  sotki  polokupyärällä "siantappajanainen" , isoo kokooneen ja  ronski mumma,  pyöränsä jopparilla    rottinkinen laukku ja siinä....terävä  kirves,  terävä puukko ja muuta  tarvittavaa......meirän pihalle siis jossa me  jo oroteltiinkin, Isän  ja  Äiteen kanssa ja minä  siinä mukana.

Sika oli   tapettava.

Kinkkua  piti Mattilan  Jouluopöytään saara.

ja eikun  navethan mentiin kanaperää, eiku peräkanaa,  Iita  erellä, Isse  sitten, Äitee ja  mä.

Navetas  orotti  sika, vähän kärsäänsä  nosti, ei  mitään sanonu. Katteli  vaan. Sillai uteliaana, eikä  osanna orottaa  päiviensä olevan kohta  päättymässä.  Nooh....äitee  avas  sikakarsinan  veräjäoven ja  käressään olevalla, täynnä  höyryävää ruakapuolta  sialle esittämään joka  heti  astahti   navetan lattialle, ruokakipon  perässä  tuli  ja.......nuuuh...vaan kuului...sika oli  petetty ny...

Siantappajanainen  astahti  hajareisin sian      etupäähän, sen kärsän  kohoralle, sian joka koko ajan  innoissaan ruakaa  kiposta   naamaansa  ryysti.......ryyyys...ryyyys  vaan kuului.. ja..

Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiigh...Kuului  jumalatoon kiliaasu, torella  jumalatoon....ääni  meni  luihin ja  ytimiin, ai nakin mun...koska.Se  kiliaasu kuului sen sian  turvasta, sillä  siantappajamummun kirves, joka  oli ollut kohotettuna  sian  pään yllä, hamarapuali  alaspäin, valamiina  iskemää  sian  pökerryksiin ja senjälkeen elukan  kurkku auki....ottikin navetan matalasta   katosta kimmokkeen  alasiskettäessä ja  osuikin sikaa  vasemmalle pualen sen päätä, korvan kohtaan, että kova  tirsk-töms vaan kuuluii.

Ja:   se   jumalatoon ääni.....IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIKKKGGGG...

Jatkuuuuu:

Sialla oli  hyvä säkä. Sillä navetan  uluko-ovi  oli jäänyt  sillai  vähän raolleen, muutaman  sentin, ehkä  15, jotakin ja  sika sen kualemanhäräs  hoksasi. Ja  aatanallista vauhtia  ryykäsi siitä  oven rakosesta, joka  eneekin avautui  possun  rynnätessä siitä rakosesta,  suaraan  pihalle, ulos ja yhä  jumatoonta  kiliumista  päästellen  pakhon. Se juaksi  sillai  vintturas ja mä heti sen  tajusin  että minkäs takia, no, sen koska  se kirveen isku  oli  vissiin sekoittanut sen  pään-tasapainon-jonkun ja sen takia kipitti  vintturass, pakoon,  pahaa kualemaa ja me  sen peräs..  sian häntä  ihan pystys. Kun jäykkä pajunoksa.

Ja me sen peräs. Kovinta vauhtia piti  Isse. Sitten  siantappajammummu, sitten  Äitee ja  viimeisenä  minäpoika.Monta  kertaa  sika oli  tipalla  jäärä  kiinni mutta kun osasi  juasta sillai  mutkitellen, sinnetänne ja  välillä  tännesinnekin, kunnes  siantappajamummu sai hyvä otteen   sen hännästä ja  Isse siihen hätään ja me  muukkin  ja  verettiin  yhä kiliuvaa , potkivaa  ,   sikaa  kohren telootuspaikkaa, meirän talon pihaa..

Talon pihalle oli Isse jo   teheny  valamiiksi  sellaaseen  jännän    puisen penkin, saunan ethen, noin  vajaa meeterin korkuusen , meeterin levyysen ja noin vajaa kaks  meeteriä pituuseen ja  sika , yhä  kiliuen sen  ethen ja......taas kuului   töms. Kiliuminen lakkas  kerralla.......Teloittajamummun  kirves osui ny oikiaan kohtaan.

Jaatkuuuuu::

Sika otti ja kuali. Ja nyt  astun mää kuvaan kuulkaas. Isse  käski  että otappa kummallakin kärelläs sian takakintuusta, jokka yhä potki, kiinni ja nosta  possua  ylöspäin ja niin  teinkin. Ny astui siantappajamummu  esille  terävän puukon  kans, kumartui sian  pualeen ja veti puukolla  sian kurkun  auki, korvasta  korvaan niin sanoakseni........ja  kuumana  höyryävä  punaanen  sian veri alakoo kurluttaa  sian   kurkun  kohoralla , maassa, olevaan emalipesuvatiin......

Ja   voiettä mua  vähän  hallotti.-pyärrytti-.huippas, mutten sitä muille  paliastanu. Meinasin  pyärtyä. Ja kun sian  takajakojen  nytkiminen  loppus, niin  sika  nostettiin  siihen kalttauspöyrälle,  ja  Äiteen haki nopiaa  saunaparasta, jossa oli  valamiina  ollut, kuumaa vettä ja  siantappajamummu alakoi  terävällä puukolla  kalttaamaan siasta  jokaasen karvan pois.

Tässä oli se  tärkein  kohta  sian  tappo  tapahtumaa ja  se kyllä jatkui  viäelä, sualistamisella,  ym  ja  klasusoppaa  keittämällä  saunan paras ja muuta,  mutten  mä enee  jäänyt sitä seuraamhan koska mun piti ennättää  Voltin kansalaaskoulhun.

Kiriootti:

Ekku  Mattila.

Väinön ja Martan  vanahin poika

Oli se  kuulkaas  sitten hyvää se siankinkku.Myähemmin  aatonaattona.

Härmän häjy.