torstai 26. tammikuuta 2023

Oli se itunmooneen kummitus 1982.......ei lähtenyt ajamallakaan pois....

 26/1-2023.

Ekku  Mattila.

Nasiiri.

Clairvoyant.

¤¤¤¤

Torstaipäivää:  Kävelin, taikka  oikeammin liukastelin tuolla pelloilla  toista tuntia ja  voiettä  aateri...Oli  todella klummpuista-liukasta  ja ilman  sauvoja  ei olisi  pysynyt pystyssä  kauaa.Noh  siinä liukuessa   tuli mieleeni  vanhat aijat.  vuodelta  1982, 3/3 ja Saarijärvi, jonne  mä pöhkö muutin jonkunlaisen  aivo-  verisuoanihäiriön  takia, Espoon  Olarista juu.

Asuin siellä aikalailla  tarkkaan  3 kuukautta  ja  voiettä.....siinäkin  oli  melekeen  koko  3 kuukautta liikaa.Ensinnä siellä  kummitteli  torella  paljon. Se talo  vanha öljylämmitteinen, puolitoista  kerroksinen,alhaalla  2 huanetta ja  keittiö. Pihalla  3 vanhaa  hirsilatoa ym....Itse Saarijärven keskukseen oli tasan 24 km ja lähimpään kaupaan, josta  sai  pari viikkoa  yli myyntiajan punaasta maitua  9 km.

Kun sinne  tulin  isolla muuttokuarma-autolla se  ajoi  ojaan, se kuski , talosta  noin 5o meeterin päähän,.koska  siellä oli   täysi talvi vielä ja ojat  peitossa. Noh  siinä  retuutettiin  tavarat  sunmuut   kaharen  tunnin aikana  tupaan ja  muuttoauto  lähti...fruuuuuuuuuuuuuum,,,,

Olin  viikkoa ennen sinne  muuttoa  tilannut  2000 litraa   lämmitysöljyä talon  maan alla olevaan säiliöön....1900  markkaa  ja kun seuraavana  aamuna  menin asiaa  tarkistamaan.....säiliön  täyttökorkin kohdalle  oli tallattu  kova polku  ja sen   toisessa  päässä ,  300 metriä  oli  2  suo-jotakin-pillaria....ne  toimi  tottakait  samalla  aineella.....siis  löpöllä....joku hyväkäs oli  käynyt  pummpaamassa  mun  säiliöstä  noin 1500 litraa.....juupajuu.....minnekäs  luulette..?

Jaatkuuuuu..

Samana iltana kun menin vinttiin siellä alkoi  kaksi  seinäkelloa  soittaa  pimputtaa, vaikkei niissä  ollut ns vetoakaan..plim...plim..plim....ja  kaksi  vanhaa  keinutuolia  jokka  oli kans  samassa  vintissä, hiljaa  keinahdella..kriiik..kriiik..kriiik..kunnes  ne  hiljeni...juu.Ja lisää   tuloo....meni   viikon  verran kun  tuumasin että paanpas talon ulko-oveen lukon, sillä  siinä  ei ollut  muuta kun  haka ulukona ja ajoin Saarijärven keskukseen ja ostin lukkojutut  ja samana  iltana  sitä  ulko-oveen naputtelemaan..............mitat    ensin otin  ja vasemmassa  käressä taltta, jolla  meinasin  tehdä upotuksen  johon   se lukkojuttu  sopisi, oikeassa  käressäni vasara, jota  kohotin lyödäkseni  taltan  puupäähän.......mutta....??

Jaatkuuuuuu..

Mutta  herra  nähköön se  katosi  mun  olkapääni ylitte  kauas    pihalle hankeen.....noin  20 meeterin  päähän. Se oli  helppo  noukkia sieltä  pois hangessa  olevan reijän takia  ja  eikun  takaisin  tuvan  portaille   ja   uudelleen.....lukkotyöhön.......viuuuuuuuuuuh...  toisen kerran sen  vasara  siepattiin  mun kädestäni ja melekeen samaan  kohtaan se  lensi.....hain  sen taas  ja .....kun kolmannen  kerran sen  hangesta  noukin  äkkäsin........joku hankaloittaa  mun  lukkotyötäni  ja  soli  talon entinen  mies, joka  kuoli  edellisenä kesänä  talon  pihalle  nostettuaan liian   painavaa  kiveä  salaojan  montusta.Nooh..

illalla  pidin  kummitukselle  puhuttelun ja  sanoin  että nyt täällä  määrään minä..menehän valoa kohti...siellä on taivas.....muttei  se mennyt.....koko  sen  3 kuukautta  minkä siellä asuin se  peijjooni niin palion ittuuli , öin ja päivin ,  että oli  pakko  muuttaa sieltä pois. Paikka  Oli  Saarijärven   Mahlun  kylä...lähellä  Konttiperää....

Ekku Mattila.