torstai 19. tammikuuta 2023

Taisin estää todellisen miljoonavarkauden Hesassa 1968. Hyvä mää.

 19/1-2023.

Ekku Mattila.

Nasiiri.

Clairvoyant.

¤¤

Mulle taisi  ns  jäädä  blokikirjoitus päälle, joten  eikun lisää  vanahoja  tosi muisteloita...oottakos  valamiina...nysse  alkaa:

Vuonna  1968, muistaakseni  tuon vuoden, olin ollut jo  hetken  aikaa  STV (Suomen teollisuus vartiointi) nykyisin   Cekuritate....(iso  Omena)   yövartijna  ja  menin  töihin   Hakaniemen  toria  vastapäätä  olevalle  Postisäästöpankin  ns päätaloon. Soli    viides kerros. Kello oli  illalla  18,00.  Peeuun  antama  määräys oli  joka  tunti  käyt  tarkistamassa  jokaisen kerroksen, että  ovet ovat niissä  käytävän huoneissa  kiinni, vedät  kellosi avaimella, joka   roikkuu  portaikon  seinällä ja minä tein  niin.

Joka  tunti niin tapahtui. Ei mitään  huomautettavaa. Kunnes,......oli  yö, noin  01,00 kun olin  viimeisen kerroksen  alkupäässä kun havaattiin  eräään  huoneen oven olevan raollaan. Se oli  ollut kiinni  kun olin siitä ohitse mennyt  tuntia  aikaisemmin.  Ovessa  luki  kassa-toimisto. Heti  ajattelin  että ahaah.....nyt siellä jokku  murtovarkaat   vääntää kassakappia-vastaavaa  auki  ja mun hetkekin koittaa  sopivasti....käräytän ne.

Kurkkasin  opetelulla  tavalla  sillai  naama puoliksi  sinne huoneeseen  ja huusin  vartija  täällä....tulkaa  ulos  yksitellen....samalla  otin  esille  Sauer  Cult  7,65, saksalaaseen  apulaaasen, mutta  ihan hiljaasta oli.Odotin  noin  5 minuuttia  ja sitten astuin  hämärään  huoneeseen. Siihen   tuli  valoa  seinän   toiselta  puolen ikkunasta, Presidentin  kadulta, muistaakseni.   Se oli  vastapäätä  ns  ympyrätaloa.

Huone oli  tyhjä.Ei  ketään eikä mitään   erikoista. Vain koko seinää peittävän kaappirivistön, niitä oli  4-5, yhden ovi oli  raollaan.Ja sinne  kurkkasin....siinä  oli  metallisia  hyllyjä, noin 50 sentin  korkuisia   lattiasta ylös, noin  kahteen metriin saakka. Jokaisella  hyllyllä oli punertavia  tiiliskiviläjiä. Ihmettelin ttä mitä  ittua..??  kaapissa  on  tiiliskiviä......kunnes  tajusin.....ne oli  noin  tiiliskiven kokoisia  rahanippuja ja kun  tarkemmin katsoin , jokaisen  ympärillä oli nauha jossa luki.. luku....100000......markkaa.....!!

Jaaatkuuuuu.

koko  kaappi   täynnä ja  mitä ilmeisemmin  myös niissäkin  kaapeissa jotka  olivat kiinni, sama  juttu. Miljoonia  markkoja..miljoonia  markkoja,  jossei  kymmeniä  miljoonia markkoja....voi  poijaat...ja minä suljin sen avoimena  olleen kaapin. Klonksaus  vain kuului, Klonks. Menin  rakennuksen  yläkertaan, ns  intendentin-joku   toimistoon jonka  pöydälle jätin  lapun  jossa  luku  näin:

Vartija ...Mattila.....kello  01,00  huomasin  kassahuoneen-toimiston  yhden metallisen  kaapin  olevan auki ja suljin sen.

Jatkoin  kierrostani ja  tuli aamu  kello  06,00  kun  alakertaan  ilmestyi  talon  vahtimestari.päivää-huomenta  puhuimme  ja  menin  ratikka  B 3  kotiini Porvoonkatu  5-7 B  63 ja  silleen. Petiin ja  maate....Kunnes....joku nyppi mua hihasta ja se oli  rouvani ja sanoi..puhelimeen  ja mää menin. Langan päässä  oli  meidän  peeuu joka  antoi määräyksen mulle...

Mene  heti  virkapuku  ylläsi Postipankin  rakennukseen ja ilmoittaudu  siellä  herra  xxxxx..onko  selvä? ja mää   sanoin että  on  ja  eikun taas....ratikka  3  takaasin, postipankkiin,  sinne  ilmoittauduin ja mut ohjattiin  yläkertaan, komiaan  toimistoon, jossa   oli  hiano  meininki. Oli   isoo  pöytä , monta nahkanojatualia   ja niissä  herran  oloisia  miehii ja yksi  nainenkin.'


Jaatkuuuuu:

Jokaaneen  luuras mun päälle   ja yksi alkoi   puhua näin:

Onko nimesi Mattila    ja mää  sanoin että on on.....mitä näit  viimeyönä (ja mä kerroin samat kun teille  äsken-....)  muistatko  oliko  porraskäytävän henkilöhissi auki...en muista sanoin....muistakaa  nyt tarkasti oliko se  hissi auki  ja mää sanoin  taas  etten muista....en muista.....oletko varma   ja  taas sanoin  etten muista  oliko se henkilöhissi auki, vaiko  ei...Ahaa....sanoivat kaikki  melkein   yhäaikaa....aahaa....kiitoksia  oikein  paljon......tuataa.. paljonko  saat  palkkaa  tunnilta ja mää sanin että 4,5  markkaa  tunti yöllä. päivällä  3,5 markkaa....tuotaa   yksi sanoi ja ne hetken  keskenään  mutaji  ja yksi sanoi....

Sopiiko että  saat  heti  tänään  alkavaksi  9 markkaa   tunti  ja mää sanoin  että  sopiihan se. Kiitoksia  vaan kovasti.Ja  menin  alas  Hakaniementorille  siitä  kääppäilin  ratikkapysäkille jossa  hyppäsin  ratikka  B  3  kyytiin ja  jatkamaan  keskeytynyttä  untani. 

Noniin......poijaat  ja  miksei  flikkakkin; oliko  nyt niin että  keskeytin  pahasti kassahuone-toimistossa  olleen  varkaan  toiminnan?......kun kuuli  mun huutelevan  sinne  huoneeseen ja  kerkesi  pompata  piiloon johonkin  niistä  komeroista ja oli  siellä hilijaa  kun halpautunut  muumio  epyktistä ja kun  kuuli  mun  lähtevän  pois häipyi  vähin  äänin.  Että   hän saattoi   olla  jopa sen Postisäästöpankin  omia  herroja  ja  että  oli tullut  sinne  kerrokseen   henkilöhissillä  jonne  oli  avain ja vain  herrojen  käytössä.?????  

sanokaas te nyt. Kauhajokinen nyt   jo eläkkeellä  oleva   virk....jolle kerroin  tämän  tositarinani...... .tarkisti  kertomani  vuonna 1998, ollessani hänen kanssaan  kahdenkeskisessä  tapahtumassa.  Hän  kuuli /otti  selvää  että  kertomani  oli  täyttä  totta ja tapahtunut. Terveisiä  palio   Nummijärvelle.

Ekku  Mattila.