maanantai 22. tammikuuta 2024

Taas Nasiiri jotakin wanahaa aigaa muisteloo......1974.....Espoon Matinkylä ja meren jää....olkaa hyvät:

 Iltaa:

22/1-2024.

EKKU.

Alias: Jukka Pekka  Mattila.

Nasiiri.

Meedio.

Clairvoyant.

¤¤¤¤

Noniin....kävin laittamassa  autotalli-navetan isoot ovet kiinni ja nyt jos haluatte ja teillä on aikaa,  tulkaa mukaani  Espoon Matinkylään ja  vuoteen  1974,  Maaliskuun  alkuun.......

Koska: Olin    Laurin, eikun  tapani (hehe) mukaan  jäälle Matinkylän  rannasta  hiihtämässä ja oli  hieno  keli. Ensinnä meren jäällä  ei  ei ollut  kun  vähän lunta, sentti-kaksi  ,  aurinko paistoi  ja  oli todella hieno keli. On muutoon jännä juttu   sillä  voin melkein  vannua  että olinko se minä joka ns  luisteluhiihdon keksin...koska  muut rannalla  olevat  ihmiset  katselivat  suu auki  menoani. Muut eivät  samaa  tyyliä harrastaneet. Minäpoka  senkun kun luistelin, että  silmistä  vesi valui. Menin  niin kovaa  vauhtia.Siis  suksilla, ei  luistimilla.

Kun: Noin  5-6 km  päästä Matinkylän rannasta  näin  oikealta mereltä   tulevan ns RoRo -aluksen ja sitä seuraamaan mä jäin. Nojasin  sauvoihini  ja  mäklytin  suklaata jonka  otin  repustani.  Alus  ohitti mut  noin 500 metrin  päästä  ja sinne se  hitaasi  meni. Ei kulunut  kun  muutama minuutti  kun  ihmeekseni  havaattiin että jää, allani  ja ympärilläni alkoi  kummasti  liikkumaan.Laivan  jättämän railon ja mun   välille  alkoi syntymään  railoja, noin 30  metrin  välein ja railojen  päät  nousivat ja laskivat ja laskivat aaltojen  tapaan.

Ja: Sitten mulle  tuli kiirus. Suurin railo joka  alkoi  hitaasti avautumaan, oli syntymässä  just  mun  harallaan olevien  jalkojeni  väliin  ja senkun  leveni  hitaasti. Melkein  kaaduin. Pankaas  arvaan että  nopiaa  käännyin takaisin  Matinkylän rantaa  kohti  ja  annoin mennä. Vasta noin   muutaman sadan metrin päästä  se  railojen  avautuminen  , ensin  hitaasti  väheni ja sitten kokonaan  loppui.

Jesus: Ajattelin ja yhä vieläkin. Jos en olisi  kääntynyt  ajoissa  takaisin  rantaa  kohden, vaan olisin jäänyt  torven oloisena  seuraamaan  sen RoRo-laivan  ohi menemistä, niin olisinko  pudonnut  suksineni railoon  ja  kuallu..?

Mutta  malttakaa  vielä hiukan..seuraava on sitten kans  vähä vajaa ettei mun  henkeni menny...

Jaaatkuuuuu.

Noin   Huhtikuun  alussa, olin kuinkas muutoon, taas  viilettämässä  samaa Matinkylän  merenrantaa  pitkin. Ja  vuosi oli sama  1974. Vaikka näin, että jää oli  heikkoa ja sen päällä  muutama  sentti vettä  ja vaikka  muut rannalla  olijat huuteli  että älä mee sinne  jäälle...se  ei kestä.....älä mee...niin  tottakait menin. Oli mahtava kova myötätuuli , oujees.....luistelin suksilla  tuhatta ja ainakin toista sataa, että  vesi taas  silmistäni  nokkui ja mä  menin kahden saaren välistä, koska  tarkoitus  oli kiertää  ne saaret ja palata sitten Matinkylän rantaan.

Mutta: Ollessani  niistä saarista  noin  100 metrin  päässä, niin havaattiin edessäni , niiden saarten välissä, niiden keskellä, kummallisen  tumman  kohdan. Ja mää tajusin.. Jesus...siellähän oli selvää avovettä  selvästi. kooltaan  noin 30 metrin  alueella ja sitä kohti olin menossa  takatukka  vipattaen.........Pankaas  arvaan että siinä kovassa vauhdissa, joka mulla  jo  oli, niin oli  hankalata  koettaa  kääntää sukset  niin,etten  siihen  sulaan olisi  tuiskahtanut  ja sinne  varmasti jäänyt.

Kaikkeni  tein ja  justjajust  onnistuin sen  sulakohdan väistämään , niin  että oikean käteni  suksisauva  sen  pinnasta  hiukan  vettä  roiskautti.......voiettä mulla  oli  melekeen pelko päällä. Muka melkeen, se oli. Sydän jyskyttäen  jäin sitä sulaa  katselemaan. Se  edessä, saarten  välissä  oli  sellaaseet isot  kirkuvan punaaseet  plakaatit, sellaisella   telineen  tapaisella, joissa  luki  suunnilleen näin:

Huom  !!!..pääsy  kielletty. Armeijan alue. Varokaa  sulapaikkaa. 

Jälkeenpäin  sain  selvää että niiden saarten  välissä  kulki joku  vesi-muu-putkisto  Hesaan ja  niiden putkien  lisäksi, siinä kohtaa  oli  ns  pyörivä akanvirta, joka  aiheutti sen, ettei meri  jäätynyt kovillakaan pakkasilla.

Jos: olisin siihen  sulakohtaan  luistellut  suksineni,  sauvoineni, reppuineni, eikä  tietystikään  naskalia  mukana, niin.....en tätäkään  tositarinaani  olisi  kirjoittanut.Toivottavasti  viihdyitte blogini  mukana ja myös  tuonnempanakin. Nyt meen  syömään jotakin...pari munankanaa, eiku  kananmunaa keitettynä, leippänäkkiä, eiku  näkkileippää, pieni  pala  juustoa  sen alle,eiku  päälle  ja lasillinen  kujurttia, eiku  jugurttia  .

Hyvää jatkoa illan, eiku illanjatkoa..

Ekku Mattila.

ainiin..(ootteko  huamannut että  tykkään välillä  leikitellä  noilla sanoilla?) 

Uuj..eiku  juu.