lauantai 24. helmikuuta 2024

"Eise mitään räjährä, " sanoi työmaan pomo, mutta se räjähti ja Isäni Velipuoli, Edward Mattila, Saksan Kuninkaallisen Preussin 27 Jääkäri kuoli.




24/2-2024.

EKKU.

alias: Jukka  Pekka Mattila.

Nasiiri.

Meedio.

Clairvoyant.

puh: 0466840923.

¤¤¤

Lauantaita  sinne  teille:  Ehkä ihmettelette kuvassa   olevia  juttuja, joten  alan niiden  "taustoja"  kertonmaan.Suksensauvat,  rottinkiset, noin  vuodelta  1958,  olivat ja ovat   minun vanhalta  ajalta, Alahärmässä  asuessani, syntymäpaikassa ja noita  sauvoja  käytin  useammssa  hiihtokilpailuissa noita  Voltin  kansalaaskoulussa, myös  kotona  pidettiin.  Itse suksia  ei ole enää  tallella, sillä  , ensinnä  ne olivat siihen aikana puusta tehtyjä ja menivät  usein  rikki Kärmesmäkeä  alas   laskiessani.

Sitten  toinen asia-kuva. Tästäkin olen ainakin  kerran-kaksi  jo kirjoittanutkin, mutta  se tapahtuma  joka  liittyy  tuohon rautakankeen. on  niin  hirvittävä, että  kerron sen  nyt.

Vuonna  1919 ,  Isäni  velipuoli , Edvard  Mattila, Saksan  Kuninkaallisen  Preussin  27  Jääkäri, joka  oli  monissa taisteluissa, mm Missejoella-ym paikoissa ja oli saanut  pioneerikoulutuksen ja hyvän.Kun Saksan  Jääkärit  kotiutuivat  Suomeen 1918, niin  Edward  sai  pioneeritaustastaan johtuen  räjähde-laturi-työtä  mm  Lapuan  joen  talviperkaustyömaalla. Silloin pakkasten aikana  Lapuan  joki, jonka  pohjaa haluttiin  ns  syventää, ensin  padottiin  toinen  puoli erilaislla  patokiviarkuilla  että  päästiin  räjäytämällä  saamaan lisäsyvyyttä.

Tuli  vuosi  1919, 21/2, kun  Edward  oli  jo  asentanut valmiisiin  porausreikiin    dynamiittipanoksia ja  sytytyslangalla   räjäytti  joen pohjaa, niin  huomasi ettei  yksi  porausreikä  ollut  rajähtänyt. Hän meni  paikalle, johon tuli  työmaan pomokin.Sotaakäymätön  ns märkäkorva joka  määräsi  Edwardin lyömään kuvan  rautakangella  räjähtämättömään  porausreikään, niin että siihen pystyi  työntämään lisää  dynamiittia, että sekin  porausreikä  toimisi uudella nallilla-tulilangalla.

Edvard  koetti selittää että  kun  nyt on senverran kova  pakkanen ja se on vaarallista  jos dynamiittiä lyö rautakangella ,   se  saattaa   räjähtää  silmille , niin  pomo sanoi mitä  turhaa, eise  räjähdä..

Ja  Edward  teki   työtä  käskettyä.

Meni  ns hajareisin  räjähtämättömän porausreijän  ylle seisomaan, nosti  kuvassa olevan rautakangen ylös, iski sen alas porausreikään  yhden kerran, nosti  taas ylös  ja  löi  toisen  kerran..

PUM....

Ja Edward Mattila, Isäni  velipuoli, Saksan  Kuninkaallisen , Preussin  27  Jääkäri, otti ja  kuoli. Hänelle  tuli R.I.P.

Isäni  vuonna  1960 toi  kuvassa olevan rautakangen eteeni ja sanoi: "Laitappa   tämä  talteen.."  ja  kertoi  mihin    tapahtumaan  se liittyi.  Olin  silloin  14 vee.

Ja laitoin  talteen.


Ekku Mattila.